De pluk van 2014!

Afgelopen weekend was het weer zover!

Dit jaar hebben we zowel op 11 oktober bij Pol in de Koetestraat als op 18 oktober in wijngaard Steenakker de oogst georganiseerd samen met de studenten Wijnbouw van Syntra. Het is voor hen altijd de meest interessante praktijkles. Ze kijken er naar uit en willen er zeker bijzijn.

Wat gebeurt er allemaal :

eerst worden de druiven geplukt (per soort), dan worden ze gesorteerd (alle slechte druiven er uit gehaald), dan worden ze ontsteeld en gekneusd, voor de witte druiven gebeurt dan de schilmasseratie, het persen en dan begint de voorklaring. ’s Anderendaags wordt alles van de droesem afgeheveld en wordt de gist erbij gedaan. Voor de rode druiven volgt na de kneuzing onmiddellijk de pulpgisting.

Na dit alles volgen erin de kelder gedurende verschillende weken nog allerlei handelingen : het persen van de rode wijn, eventuele chaptalisatie, Malolactische gisting, overheveling en zo meer.

En dan alles laten overwinteren.

 

MOEILIJK WIJNJAAR

De oogst was niet zo schitterend. We hebben er immers een heel moeilijk wijnjaar opzitten.

Het begon reeds in het voorjaar. Na een zachte winter was het vroeg lente en begonnen de planten vroeg te botten. Dan kwamen er half mei enkele koude nachten met 2 graden nachtvorst. Gevolg : verschillende scheuten met 3 à 4 blaadjes vroren af en dat herstelt zich niet. De schade liet op van 5% tot 40 % op sommige plaatsen.

In de maand augustus viel er meer regen dan andere jaren in 3 maanden. Gevolg : regen gevolgd door zwoel weer geeft schimmels. Diegene die niet op het juiste ogenblik gesproeid had kreeg valse meeldauw. Dus op veel plaatsen weer schade.

Dan kwam gelukkig nog een goede maand september waardoor de rijping toch nog goed verliep. Maar, diegene die eind augustus niet of onvoldoende ontbladerd had o fonvoldoende tegen botrytis (het rot in de druiven) gesproeid had, kreeg bij de rijping weer pech : vroegtijdige oogst wegens botrytis .

Al bij al, diegene die geen schade gehad heeft steekt zijn vinger op : die heeft enorm veel geluk gehad of alles perfect gedaan.

Wij kunnen in onze wijngaarden spreken van 10 %  tot 50 % verlies door dit alles.

Maar gelukkig moeten wij er niet van leven.