VAN BOEKHOUDER NAAR WIJNBOER

Waarom en hoe aan wijnbouw beginnen ?

Reeds van in mijn jonge jaren ben ik een wijnliefhebber. Vroeger was dat maar drinken om te drinken. Later evolueerde dat naar een goed glas wijn appreciëren. De interesse groeide alsmaar, ik wilde toch iets meer weten over wijn en er volgden verschillende reeksen wijnproeven. Op vakantie proefde ik steeds de plaatselijke wijnen en bezocht ik, waar mogelijk, de plaatselijke wijngaarden.

Op een bepaald ogenblik ontmoette ik iemand van de streek die zelf wijn maakte, ik mocht een glaasje proeven en de smaak was een totale verrassing. Zulk een goed zelfgemaakt wijntje uit de Maaskant…

Dat zette mij tot nadenken.

Van beroep was ik zelfstandig boekhouder en als ik vroeg of laat mijn kantoor zou verkopen moest ik toch iets degelijks en interessants omhanden hebben.

Zelf had ik verschillende jaren geleden een bouwplaats gekocht aan de Steenakkerstraat in Leut om er ooit te gaan bouwen en wonen. Dat was het… Op de helft van de grond zou ik een wijngaard aanleggen, de andere helft was voor ons nieuw huis.

Maar wijn zelf maken, dat moet je leren.

Dus ik op zoek naar een leermeester. De eerste was (meester) Jaak Martens uit Kinrooi. Het was een self-made-man die met allerlei fruit- en vruchtenwijnen begonnen was en momenteel voornamelijk wijn maakt van druiven. Het waren interessante, eenvoudige lessen, waar ik toch veel van heb opgestoken.

Dan heb ik mij aangesloten bij de Genkse wijngilde “De Brommel”. Ondanks dat deze gilde voor het overgrote deel bestaat uit wijndrinkers en weinig wijnmakers, heb ik van hun voorzitter Huub Meertens zeer veel opgestoken. Hij is me regelmatig thuis komen helpen en de nodige uitleg geven en ik kon altijd bij hem terecht voor het oplossen van problemen.

Dan kwam het grote moment. In 2005, twee jaar voordat ik bouwde, begon ik met de aanleg van mijn eigen wijngaard aan de Steenakker. Alle wijngaardmaterialen en planten werden geleverd door domein Kappitelberg uit Herselt. Ook kreeg ik van hen de nodige aanwijzingen voor de aanleg.

Mijn derde school was bij de Haspengouwse Wijnbouwers. Bij Marc Henderix heb ik in 2006 een zeer goede cursus gevolgd waarin alles voorkwam wat een beginnende wijnbouwer moest weten.

En dan Syntra.

Op een bepaald ogenblik (ik gaf toen les boekhouden op Syntra) zat ik met David Vandermeyden, één van de leidinggevende personen van Syntra, aan tafel. Hij wist dat ik een amateur-wijnbouwer was en vroeg me of het interessant zou zijn om in Hasselt een cursus wijnbouwer-wijnmaker te beginnen. Die cursus was zopas opgestart in Gent en was daar een succes. Dat klonk mij als muziek in de oren. Natuurlijk zou dat kunnen, studenten zouden er zonder twijfel komen en het zou zeker een succes worden. Na enige tijd kwam hij dan met het nieuws, het bestuur was akkoord en de cursus zou ingericht worden. Maar wie waren goede docenten en wie kon die aanbrengen? Ik heb dat dan, samen met Anja, op mij genomen en we hebben wel de besten gevonden die in Limburg te vinden waren :

– Geurt van Rennes, (zoon van)

– Marc Henderix

– Karel Henckens (praktijk)

– Ghislain Houben (bedrijfsbeheer)

Zelf heb ik deze cursus ook gevolgd en vanaf 2012 mag ik mij gediplomeerd wijnbouwer-wijnmaker noemen.